Wednesday, July 20, 2011

Resepi - Pajeri Rebung


Ok, kali ni pun pasal makan lagi, ramai chef-chef diluar sana yang agak blur bila tanya rebung bole masak apa..... so ni satu lagi resepi yang anda bole cuba.....

Pajeri Rebung
Hidangan untuk 5 orang

Bahan-bahan
500 g rebung madu Lanchang Edible Garden
100 g kelapa parut, untuk dibuat kerisik
375 ml (1� cawan) susu rendah lemak
30 g (1 paket kecil) rempah kari daging
5 g kulit kayu manis
5 g bunga lawang
5 g bunga cengkih
20 g (3 ulas) bawang putih
150 g (10 ulas) bawang merah
10 g (2 sm) halia ditumbuk halus
45 g (3 sudu makan) gula
30 ml (2 sudu makan) minyak sayuran
30 g (2 sudu makan) asam jawa, dibancuh bersama � cawan air untuk mendapatkan jusnya
5 g (1 sudu teh) garam

Cara penyediaan kerisik
Goreng kelapa parut tanpa menggunakan minyak hingga kekuningan. Kemudian tumbuk/kisar sehingga lumat. Ini akan menghasilkan lebih kurang 50 g kerisik.


Cara penyediaan pajeri

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik baunya.
  2. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan kacau.
  3. Masukkan pula rempah kari dan kacau hingga sebati. Setelah rempah kari naik baunya, masukkan pula air asam jawa dan biarkan seketika.
  4. Selepas itu, masukkan rebung, kacau dan biarkan sehingga mendidih.
  5. Apabila telah mendidih, masukkan susu, kerisik, gula dan garam. Kemudian kacau sehingga sebati.
  6. Masak pajeri pada api perlahan dan biarkan seketika sehingga pajeri pekat.
  7. Angkat setelah masak dan hidangkan.

Berat satu hidangan: 150 g

KANDUNGAN NUTRIEN SETIAP HIDANGAN*:
NUTRITIONAL CONTENT PER SERVING:

Kalori/Calorie
Lemak/Fat
Protein/Protein
Kalsium/Calcium
Kolesterol/Cholesterol
Zat Besi/Iron

307 kcal
15.0 g
8.0 g
207 mg
6 mg
4.7 mg



Thanks to Nutrition Society of Malaysia

No comments:

Post a Comment