Ok, post kali ni Chef Nan Bamboo nak bagi resipi sambil tengok tv bole makan rebung goreng ala-ala snack.
Bahan-bahan (4-5 org)
- +- 500 gm rebung madu Lanchang Edible Garden
- segenggam ikan bilis siap d kopek
- 2 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 2 biji lada besar
- 10-15 biji cili padi (ikut tahap ketahanan pedas anda)
- 1/2" kunyit hidup
- garam, gula @ perasa secukupnye
- rebung dbersihkan, direbus hingga lembut dan hilang pahitnya. toskan
- ambil separuh dari ikan bilis, dan di kisar bersama dengan semua bahan2 lain kecuali garam dan gula@perasa
- panaskan minyak, dan tumis bahan2 kisar hingga garing. masukkan pula ikan bilis dan goreng bersama.
- masukkan garam, sedikit gula @ msg, masukkan rebung, dan kacau hgga air rebung kering dan garing. siap.
- pada pengguna MSG, mgkn x perlu guna sbb ikan bilis tu dah sedang elok dah rasanya. tpkalau nk gune gak... up 2 u.
- Lg satu kalau nak tambah kacang tanah pun sodappp
No comments:
Post a Comment