Wednesday, July 20, 2011

Resipi - Rebung Goreng Pemalas


Ok, post kali ni Chef Nan Bamboo nak bagi resipi sambil tengok tv bole makan rebung goreng ala-ala snack.

Bahan-bahan (4-5 org)



  • +- 500 gm rebung madu Lanchang Edible Garden
  • segenggam ikan bilis siap d kopek
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 biji lada besar
  • 10-15 biji cili padi (ikut tahap ketahanan pedas anda)
  • 1/2" kunyit hidup
  • garam, gula @ perasa secukupnye
Cara-cara
  1. rebung dbersihkan, direbus hingga lembut dan hilang pahitnya. toskan
  2. ambil separuh dari ikan bilis, dan di kisar bersama dengan semua bahan2 lain kecuali garam dan gula@perasa
  3. panaskan minyak, dan tumis bahan2 kisar hingga garing. masukkan pula ikan bilis dan goreng bersama.
  4. masukkan garam, sedikit gula @ msg, masukkan rebung, dan kacau hgga air rebung kering dan garing. siap.
  5. pada pengguna MSG, mgkn x perlu guna sbb ikan bilis tu dah sedang elok dah rasanya. tpkalau nk gune gak... up 2 u.
  6. Lg satu kalau nak tambah kacang tanah pun sodappp
Selamat mencuba........

No comments:

Post a Comment